Epoksi genel olarak, beton yüzeylerin partiküler bir kaplama düzlemi oluşturularak korunması, tamir edinmesi ve dekoratif bir görünüm sağlanması amacıyla kullanılan bir ürün grubudur. Bu özelliklerinden dolayı, çok geniş bir alanda; sağlam, dekoratif, sıhhi kimyasal ve fiziksel dayanımları çok yüksektir. Hem uygulama ve hem de sonraki kullanım ömrü içinde insan sağlığına zararsız yüzeylerin imalatında her geçen gün daha da artan bir taleple kullanılmaktadır.
Termosetler grubunda yer alan kimyasal bir reçine olduğundan suya asite ve alkeliye karşı direnci çok dayanıklıdır dolayısıyla zamanla özelliğini kaybetmediğinden epoksi zemin kaplama çalışmalarında tercih edilmektedir. Aşağıdaki adımları tamamlayarak uygun bir epoksi yapımı nasıl olur inceleyelim.
Epoksi yüzey hazırlığı
İlk adım olarak yüzeyin hazırlığının diğer tüm kaplamalarda olduğu gibi epoksi için de öncelik niteliğindedir. Eğer beton yeni atılmış ise en az 30 gün bekletildikten sonra epoksi kaplama yapmanız gerekir bu ayrıntı çok önemlidir.
Beton temizliği su ile temizlendikten sonra kalan yağ lekeleri var ise bu yağ lekeleri beton temizleyici ile temizlenir. Beton temizleyicisinden sonra zemin basınçlı su ile tekrar yıkanır. Sert fırça ile zeminde köpürmeler son bulana kadar fırçalama işleme devam eder ve tekrar yıkanır.
Zeminin hazır olup olmadığını ufak bir test ile kontrol edebilirsiniz. Şöyle beton suyu emmiyorsa zemin hazır değildir. Emiyor ise hazırdır. Betondaki çatlaklıklar poliüreten mastikle tamir edilir.
Epoksi astar uygulaması
İkinci adım olarak ise zeminde yapılan tamiratlar kuruduktan sonra öncelikle diplerden başlayarak astar uygulamasına geçilir. Zeminde astar uygulaması tamamlandığında diğer aşama olan arakat uygulamasına geçilir.
Epoksi arakat uygulaması
Astar kat yaklaşık olarak 8 saat içerisinde kurur. Kuruma işlemi gerçekleştiğinde arakat epoksi hazırlanır. Bu işlemde aynı şekilde süpürgeliklerin dibinden başlayarak arakat yapılır. Rulo köşelere ulaşmadığı için bu alanlar için köşe fırçası kullanmak gerekir.
Epoksi pul serpiştirme
Sıra geldi epoksi uygulamalarının en keyifli anına. Ara kat uygulaması tamamen kurumadan önce önceden hazır bulunan epoksi pullar yardımı ile elinizle tüm yüzeye serpiştirerek yüzeye bırakılır.
Ara kat uygulamasının tam kuruması için 24 saat bekledikten sonra son kat epoksi aşamasına geçilir.
Son kat epoksi uygulaması
24 saat geçtikten sonra yeni bir kat için zemin hazır hale gelmiş olur. Yapışmayan pullar ise bir elektrikli süpürge yardımı ile çekilir. Sonrasında son kat şeffaf epoksi uygulanarak zemin tamamlanır. Böylelikle kullanılmaya hazır bir zemin haline gelmiş olur.
Yapı sektörünün her geçen gün daha bilimsel ve teknolojik metotlara yönelmek ihtiyacı, uzmanlaşmış bilimsel ve teknik kadrolarla üretilen ve uygulanan ürünlerin daha da yaygınlaşarak kendilerine zemin hazırlaması şansı her geçen gün artma yolunda ilerliyor. Bu çerçevede Epoksi ürün grubu gelecekte çok daha fazla kullanılarak ve tercih edilen “modern” yapı malzemelerinin başında gelmektedir.
Birden fazla çeşidi bulunan Epoksi uygulamalarının istenilen talepler doğrultusunda hazırlanıp ihtiyacınız olan malzeme imkanını sizlere sunmaktadır. Daha fazla bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz sizlere yardımcı olmak için hazırız.