Günümüzde mermer silim uygulaması çizilen, kirlenen ve zaman içerisinde yıpranan mermerlerin doğal haline zarar vermeden, profesyonel cihazlar ve makineler ile kimyasal olamayan maddeler kullanarak mermerin temizlenmesi parlak ve temiz bir hale getirme işlemidir. Bu nedenle çevre dostu, uzun ömürlü ve ekonomik oluşuyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mermer silim işlemleri yüzeylerin kullanım sıklığına göre parlatma işlemi uygulanmaktadır. Parlatma işlemi belirli aralıklarla yapılarak, mermer yüzeyinin parlak, temiz ve yenilenmiş görünümünü elde etmesini sağlar. Örneğin Mermer silim işlemi yeni tamamlanan projelerin son aşamasında uygulanarak eski binaların veya cilası bozularak zarar görmüş mermerleri onarmada kullanılmaktadır.
Mermer Silim İşlemi Nasıl Yapılır?
Mermerin dış etkenlerden kaynaklı parlaklığını, temiz ve canlılığını ilk günkü doğallığına getirmek için mermer yüzeylerine silme yani parlatma işlemi yapılmaktadır. Yapılan bu işlem sayesinde çatlaklar düzeltilerek mermer yüzeyleri ilk zamanki görünümü elde edilir. Yapılan tüm bu mermer silim işlemini maddeler halinde inceleyecek olursak;
1- Yüzey Keşfinin Yapılası: Öncelikler mermer yüzeyin ne derecede deforme ve hasarı olduğunun tespiti yapılmaktadır. Daha sonra ise müşterinin istediği görüntü doğrultusunda yapılacak olan işlemler belirlenmektedir.
2- Kullanılacak Olan Ekipmanların Tespit Edilmesi: Mermer yüzeyinde kullanılacak olan ekipmanlar; yüzey silme makineleri, doğal taşlar, toz cila, mastik, taşlama diskleri, zemin parlatma malzemeleri gibi birçok ekipmandan oluşmaktadır.
3- Mermer Silme İşlemleri (Taşlama, Honlama, Cila, Parlatma): İlk olarak taşlama işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemde, zemin düzleştirme işlemi yapılarak, mermer yüzeyindeki pürüzler, çıkıntılar, çizikler ve lekeler giderilmektedir.
Honlama işlemi ile birlikte, taş zeminlerin endüstriyel elmaslar yardımı ile düzleştirilerek, yüzeyler parlak ve ışıltılı görünüm kazandırılır. Taşlama işlemindeki gibi yüzeydeki çizikler ve deformeler ortadan kalkmaktadır.
Cilalama işleminde ise, endüstriyel elmaslar sayesinde yüzeylere parlaklık ya da yarı parlaklık uygulaması yapılmaktadır. Genellikle az zarar görmüş zemin uygulamalarında kullanılmaktadır.
Parlatma işlemi ile, yüzeylere uygulanan kimyasallar sayesinde yüzeylere parlaklık verilmektedir. Bu sayede mermer yüzeylerin dayanıklılığı ve renginin korunması sağlamaktadır.
4- Deneme Çalışması: Mermer yüzeylerin de işlem yapılmadan önce küçük bir alanında işlem için seçilen ekipmanlar ile deneme çalışması yapılmaktadır.
5- Uygulama: Tüm bu aşamalar sonucunda mermer silim-parlatma işlemi yapılmaktadır. Mermerin rengi, parlaklığı ve pürüzsüz bir estetik görünüm elde edilmektedir. Yüzeyler sıvı maddelere karşı dayanıklı olduğunu tespit etmek için yüzeylere sızdırmazlık maddesi uygulanmaktadır.
6- Yapılan İşlemin Kontrol Edilmesi: Zemine uygulanan mermer silim- parlatma işleminden sonra zemin kontrol edilerek, müşteri onayı doğrultusunda işlem tamamlanır.
Mermer silim işlemi aşağıdaki yüzeylerde kullanılmaktadır.
- Mutfak tezgâhlarında,
- Banyo ve tuvalet alanlarında,
- Basamaklarda,
- Hoteller ve lobi alanlarında,
- Dış cephelerde,
- Havuz kenarlarında,
- Apartman koridorlarında,
- Lobi alanlarında parlatma işlemi uygulanmaktadır.
Kısacası uzun süreli kullanılan mermer yüzeylerin zaman içerisinde parlaklığını kaybedip matlaşmaktadır. Özellikle gözle görülebilen yüzeylerdeki çizgi ve çatlaklar zamanla mermerin yapısının bozulmasına ve kirlenmesine neden olacaktır. Örneğin Aparman girişlerinde, mağazalarda sıklıkla kullanıldığı için daha hızlı deforme olmaktadır. Bu sebeple bozulan mermer yüzeylerin eski haline girmek için mermer silim- parlatma işleminin uygulanması gerekmektedir. Özel makine ve malzeme yardımı ile kolaylıkla parlatma işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem sayesinde hem görsel bir görünüme hem de sağlıklı kullanım imkanına sahip olunabilir. Daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.