Terrazzo içerisinde mermer parçaları , kuvartz, granit, cam ,midye kabuğu ve çeşitli agrega ile sağlam madenlerin bulunduğu karışımın, özel bir çimento veya epoksi ile karıştırılarak uygulanmasıdır. Terrazzo geçmişteki uygulamalardan çok daha canlı renklerle mimarların tasarımlarını zemine yansıtır.Tasarımcılara göz alıcı renkler, hayret uyandırıcı desenler yaratma özgürlüğü verir.Seçilmiş renk ve agrega kombinasyonları ile hayal edebileceğiniz her tasarımı uygulanması mümkün kılar . Zemin kaplamalarda derz kullanılmadığından uygulandığı alanlarda bir bütünlük sağlar. Uygulanacak bölgeye dökülen terrazzo, kurumasından sonra özel slim makineleriyle pürüzsüz hale getirilir ve en sonunda da cilalanarak parlatılır. Alışveriş merkezleri başta olmak üzere, süpermarketler, havaalanları, fuar ve sergi salonları, eğitim kurumları, restoranlar, konut ve sosyal tesislerde kullanılmaktadır ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Fiziksel darbelere ve kimyasal etkilere yüksek dayanıklılığı vardır.
Dizayn
Tasarımların zemin kaplamasına uygulamak için alüminyum yada pirinç L-profil şeritlerden faydalanırlır. Bu şeritler tasarıma uygun şekillerde bükülerek zemine bir topoğraf yardımıyla monte edilirler. Şeritler, mekanik strese dayanım açısından asgari 3mm et kalınlığında olmalıdır. Epoksi Terrazzo farklı viskozite özelliklerine sahip likid bir üründür. Derzli bir yapısı olmadığından uygulandığı alanlarda bütünlük sağlar. Özellikle düz ve geniş alanların arandığı havalimanı, hastane ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde tercih edilirken, sürekli yapısı sayesinde küçük alanlara genişlik katar.
Terrazzo uygulaması yapıldıktan sonra hava şartlarına göre 24 – 72 saat arası kuruması için beklenir. Ürünün kuruduğu kontrol edildikten sonra uygulama ekipleri, silim makinalarıyla zemin üzerinden 1,5-2mm traşlarlar. Daha sonra farklı kesici elmas uçlarla ince silim işlemi gerçekleştirilir. Bu silimde de yaklaşık 0,5mm traşlanarak nihai görünüm elde edilir. Bu uygulama ıslak olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle bu uygulama esnasında endüstriyel tip elektrikli süpürgeler kullanılır ve su sızıntı asgari düzeye indirilir. Traşlama ve silme işlemleri sonrasında zemin üzerine parlatıcı uygulanır. Yapılan tasarımın çok daha güzel ve canlı görünmesi sağlınmış olur. Terrazzo’nun ilk ortaya çıktığı zamanlar bu işlem için keçi sütü kullanılmaktaydı. Günümüzde gelişen teknoloji ve kimyasallar ile bu işlem daha kolay yapılabilmektedir.
Bakım ve Koruma
Zeminler her yapıda beklide en fazla görev yapan elemanlardır. Üstlerinden binlerce insan ve tonlarca yük geçer. İşte bu noktada Terrazzo’nun alternatif zemin kaplamalardan farkı ortaya çıkar.
Epoksi terrazzo uygulamasından sonra ilk bakım uyugulama ekibi tarafından proje teslim edilmeden önce yapılır. Cilalanan zemin üstünden su akıtalarak nihai parlaklığına kavuşur.
Zemini teslim aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey, parlaklığın sürekli olması amacıyla bir mop vasıtasıyla zemin üzerinden toz almanızdır. Tasarımlarınızın uzun ömürlü olması amacıyla senelik bakım ise uygulama ekipleri tarafından gerçekleştirilir. Bu aşamada zeminin mop ile tozu alındıktan sonra tekrar cilalama yapılarak ilk günkü parlaklığa ulaşması sağlanır.