Günümüzde yerinde dökme mozaik uygulamalarında kullanılan mozaik merdivenler, doğal taş agrega ile beyaz, renkli çimento ve su karışımından yapılmaktadır. Yapılan mozaik harcın merdiven basamaklarına uygun olacak kalıplara dökülmesi ile elde edilmektedir. Kullanım alanları genel olarak iç ve dış mekanlarda tercih edilmektedir. Yapay taş plak, doğal taş plak, Seramik, Ahşap, Plastik, Linolyum, Kauçuk vb. gibi birçok merdiven kaplama malzemeleri bulunmaktadır. Bu merdiven kaplama malzemelerini maddeler halinde inceleyecek olursak;
1- Beton Plak Kaplama: Dayanıklılığı yüksek olan beton yapılardır. Kullanım alanı olarak dış mekân merdivenlerinde ve stadyum platformlarında tercih edilerek, profiller istenildiği şekilde belirlenebilir. Üretimi yapılan merdivenlerin plak kalınlığı 8 cm’den başlamaktadır.
2- Doğal Taş Plak Kaplama: İç mekanlarda tercih edilen rasyonel bir malzemedir. Doğal taş plak kaplamaları dayanaklı, az bir bakımla korunabilen, doku ve renk çeşitliliğin olduğu ve kayganlaşmayan plaklardır. Aşınma ihtimali olan merdivenlerde plak kalınlığı 4cm, rıhtlarda ise 2cm olmalıdır.
Rıhtların doğal taş kaplama işlemlerinde plakların basamaklara konulduğunda yerinde oynamaması için, alt ve üst kenarlarında ki derzlerin harçsız olarak konulması gerekmektedir.
3- Yapay Taş Plak Kaplama: Bu işlemde plakların düzenlenmesi ve ilgili alana yerleştirilmesindeki süreçte her düzey de bulunan parçalar ayrıysa doğal ve yapay taş kaplama işlemlerinin aynı olduğunu söyleyebiliriz.
4- Seramik Kaplama: Seramik kaplama, aşınma ihtimaline karşı dayanıklı, sert, sesli ve soğuk malzemelerden oluşmaktadır. Seramik Kaplamaların, özel basamak plakları bulunmaktadır. Rıh plaklarının ölçüleri 15x15 cm, basamak plakları 15x30cm’lik ünitelerdir. Basamakların ön kısmı kayma ihtimaline karşı yivli olmalı, plaklar ise çimento ve montaj işlemiyle bağlantısı sağlanmalıdır.
5- Ahşap Kaplama: Bu kaplama uygulaması basamak, rıht ve yanak yüzey alanlarında tercih edilmektedir. Bu kaplama sonucunda çimento harcı ile tüm yüzeyler düzeltilmektedir.
6- Linolyum Kaplama: Linolyum, kauçuk, plastik gibi ince olan levhalarla kaplanacak yüzeylerin düzgün ve pürüzsüz olduğuna dikkat edilmeli, öncesinde düzeltme işlemi yapılmalıdır. Aksi halde kaplama işlemi sonucunda ufuk bir hatayı yansıtırlar.
7- Süpürgelikler: Süpürgelik, duvar ve döşeme kaplamalarının birleşim çizgileri boyunca düzenlenen bir yapı elemanıdır. Süpürgeliklerin işlevi, duvarların kirlenmesi ve çarpma etkilerini engellemek, duvar ve döşeme kaplamalarının düzensiz olan ara kısımlarını kapatmaktır.
Süpürgelikler, mekanik etkenlere dayanıklı ve kir tutmayan malzemeden üretilmektedir. Kullanılan malzemelerin başında mozaik, yapay ve doğal taş, ahşap, plastik ve paslanmaz metaller gelmektedir.
Özetle Mozaik merdivenler, L basamak şeklindeki kalıplara dökülerek elde edilmektedir. Kullanım alanı oldukça yaygın olan mozaik merdivenler iç ve dış mekanlarda karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca mozaik merdivenler ya yerine dökülme işlemi ile ya da hazır eleman olarak üretimi yapılmaktadır. Yazımızla ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.